Werknemers ondanks corona optimistisch over carrière

30 juli, 2020

  • Het coronavirus zorgt voor een kleine daling in optimisme
  • Voor de pandemie was 90% van de Nederlanders optimistisch over carrièreperspectief

Rotterdam - Ondanks de coronacrisis blijven mensen optimistisch over hun carrièreperspectief. Waar in december 2019 wereldwijd 91% van de werknemers optimistisch gestemd was, daalde dit in het tweede kwartaal van 2020 naar 83%. Ook Nederlanders waren pre-corona positief ingesteld: bijna 90% van de Nederlanders gaf toen aan optimistisch te zijn over hun carrière. Van hen was 35% zelfs zéér optimistisch.

Dit blijkt uit de onderzoeken Workforce View 2020 Volume 1 pre-COVID-19 en Volume 2 post-COVID-19 van HR- en salarisdienstverlener ADP. Voor het eerste onderzoek zijn ruim 32.000 werknemers wereldwijd, waarvan 1.904 in Nederland, bevraagd over actuele thema’s die spelen op de werkvloer en de toekomst van werk. Als gevolg van de corona-uitbraak is in het tweede kwartaal van 2020 een tweede onderzoek, onder bijna 12.000 werknemers, uitgevoerd.

Vooral zorgen over eerstvolgende zes maanden
Terwijl de Nederlandsche Bank (DNB) in juni aangaf een economische recessie als gevolg van het coronavirus te verwachten, blijven werknemers positief gestemd over hun positie en hun werkplek. “Dit is een opbeurende uitkomst, want de coronacrisis heeft een grote impact op bedrijven. Dit leidde tot een hoge mate van stress onder werknemers, maar gelukkig blijft er veel optimisme bestaan onder werknemers”, zegt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland.

Vooral over de eerstvolgende zes maanden voelen veel werknemers zich onzeker: één op de drie werknemers wereldwijd is wat minder optimistisch over die periode. Werknemers verwachten dat bedrijven op de langere termijn herstellen. Wereldwijd heeft driekwart van de respondenten een positief beeld over de komende 12 maanden. Dat loopt op tot ruim 83% wat betreft de komende drie tot vijf jaar.

Grote verschillen binnen Europa en tussen werelddelen
In Europa zijn werknemers iets minder positief gestemd dan in andere werelddelen. Waar wereldwijd twee op de drie werknemers optimistisch tegenover de komende zes maanden staat, is dat in Europa slechts iets meer dan de helft. Brand: “Vergelijkbare verschillen zien we ook als we kijken naar de langere termijn. Dat is iets waar werkgevers rekening mee moeten te houden. Van belang is dat werkgevers blijven communiceren over de verwachtingen voor de komende maanden, maar ook op de langere termijn. Betrek medewerkers hierin en zorg dat je hun vragen voor zover mogelijk beantwoordt, want dat is van grote invloed op de onzekerheid die werknemers ervaren.”

Over ADP
Krachtige technologie met een menselijke kant. Ongeacht grootte of branche vertrouwen bedrijven over de hele wereld op ADP’s cloud software en expertise om het potentieel van hun mensen te benutten. HR. Talent. Excasso. Payroll. Compliance. Samen halen we het beste uit uw menselijk kapitaal. Voor meer informatie, ga naar ADP.nl.

ADP, het ADP-logo en Always Designing for People zijn geregistreerde handelsmerken van ADP, LLC. Alle overige handels- en servicemerken zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaren. © 2020 ADP, LLC.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie:

Sterk Werk Communicatie & Contentmarketing

Evi van den Oever
Tel: 06 30 14 14 35
E-mail: evi.van.den.oever@sterkwerk.nl