Nederlandse werknemers zijn meest optimistisch in Europa

08 juni, 2021

  • Ruim vier op de vijf is optimistisch over de toekomst van hun baan ondanks COVID-19
  • Parttimers minder positief dan fulltimers

Capelle aan den IJssel - Werknemers in Nederland zijn ondanks de coronacrisis bovengemiddeld optimistisch gebleven over hun toekomstperspectief op het werk. Dit percentage ligt net als vorig jaar op 83 procent. Een kwart is zelfs zeer optimistisch over zijn of haar baan. Nederland steekt in vergelijking met andere Europese landen met kop en schouders erbovenuit. In vergelijking met andere werelddelen scoort Europa weliswaar een stuk slechter als het gaat om optimisme over het werk.

Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2021: a global workforce view uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP. Voor het onderzoek zijn 32.471 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, bevraagd over actuele thema's die spelen op de werkvloer Daarbij is ook gekeken naar hoe werknemers en werkgevers tot nu toe zijn omgegaan met de COVID-19-pandemie en hoe zij denken over de toekomst.

Grote verschillen binnen Europa
De Nederlandse economie werd met een krimp van 3,8 procent van het bruto binnenlands product hard geraakt als gevolg van de coronacrisis. Veel werknemers moeten noodgedwongen thuiswerken en er ontstaat veel financiële onzekerheid. Toch doet dit in tegenstelling tot de andere landen in Europa niets af aan het optimisme onder werknemers in Nederland. “Dat onze overheid al aan het begin van de coronacrisis klaarstond met steunmaatregelen om de werkgelegenheid in Nederland te beschermen, heeft ongetwijfeld hieraan bijgedragen", zegt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland. In de andere Europese landen daalde het optimisme juist. Waar vorig jaar nog 78 procent van de Europeanen optimistisch was, is dit nu nog maar 72 procent. Spanje bungelt Europees gezien onderaan de lijst. Nog maar drie op de vijf werknemers zijn daar positief gestemd, terwijl dit er vorig jaar nog vier op de vijf waren.

Parttimers een stuk minder optimistisch
Waar 88 procent van de respondenten wereldwijd met een fulltimebaan positief gestemd is, geldt dat maar voor 76 procent van de parttimers. Ook de sector waarin werknemers actief zijn, speelt een rol in het optimisme. Dat de reissector hard geraakt wordt door de coronacrisis, zien we ook terug in deze cijfers; ruim 20 procent van de werknemers is pessimistisch over de komende vijf jaar, terwijl dit voor corona nog maar 8 procent was. Ook valt op dat waar bij alle leeftijdscategorieën het optimisme is gedaald, dit bij de 55-plussers juist licht gestegen is. En hoewel ouders het door thuiswerken en de zorg voor hun kroost het vaak extra druk hebben, is het effect van die drukte niet terug te zien in de cijfers. Van de ouders is namelijk 88 procent optimistisch over hun carrièreperspectief, in tegenstelling tot 83 procent van de niet-ouders.

Europa scoort slechter dan andere werelddelen
Wereldwijd is het optimisme gedaald van 92 procent naar 86 procent. Wel valt op dat deze daling voornamelijk heeft plaatsgevonden in Europa. Latijns-Amerika, met koploper Brazilië, heeft de meest positieve perspectieven. Ook in Azië-Pacific is het optimisme hoog. Brand: “Hoewel het optimisme in sommige landen, waaronder Nederland, nu nog hoog lijkt, is dit wel iets wat werkgevers moeten zien vast te houden. De wereld gaat er steeds normaler en rooskleuriger uitzien, maar het is belangrijk dat werkgevers met hun medewerkers blijven communiceren over de verwachtingen en stand van zaken. Het gaat daarbij niet alleen om optimisme, maar ook om betrokkenheid en weerbaarheid op de langere termijn.”

Over ADP
Krachtige technologie met een menselijke kant. Ongeacht grootte of branche vertrouwen bedrijven over de hele wereld op ADP’s cloud software en expertise om het potentieel van hun mensen te benutten. HR. Talent. Excasso. Payroll. Compliance. Samen halen we het beste uit uw menselijk kapitaal. Voor meer informatie, ga naar nl.adp.com.

ADP, het ADP-logo en Always Designing for People zijn geregistreerde handelsmerken van ADP, Inc. Alle overige handels- en servicemerken zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaren. © 2021 ADP, LLC.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie:

Sterk Werk Communicatie

Marije van Kwawegen
Tel: 06 16 92 95 38
E-mail: Marije.van.kwawegen@sterkwerk.nl