Vier op de vijf werknemers in Nederland liever in loondienst dan zzp’er

12 oktober, 2021

  • Baanzekerheid belangrijkste reden om in loondienst te blijven
  • Vooral ouders met jonge kinderen minder interesse in zzp-bestaan sinds coronacrisis

Capelle aan den IJssel, 12 oktober 2021 – Het overgrote deel van de werknemers in Nederland heeft de voorkeur voor een loopbaan in loondienst in plaats van een carrière als zelfstandige. Dit percentage is sinds het begin van de coronacrisis gestegen van 60 procent naar maar liefst 80 procent. Vooral onder werknemers met (jonge) kinderen is de interesse in zelfstandig werk bekoeld geraakt als gevolg van de coronacrisis. De interesse in een carrière als zzp’er is in Nederland zelfs flink lager dan in het buitenland.

Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2021: a global workforce view uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP. Voor het onderzoek zijn 32.471 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, bevraagd over actuele thema's die spelen op de werkvloer. Daarbij is ook gekeken naar hoe werknemers en werkgevers tot nu toe zijn omgegaan met de COVID-19-pandemie en hoe zij denken over de toekomst.

Werknemers met jonge kinderen kiezen voor zekerheid
Baanzekerheid is de belangrijkste motivatie om niet voor een leven als zelfstandige te kiezen. Bijna één op de drie (30%) van de werknemers in Nederland noemt dit als reden. Dit percentage is wereldwijd gezien nog hoger bij werknemers die kinderen hebben (43%). Pas als de kinderen 18 jaar of ouder zijn, daalt dit percentage flink: 29% noemt dan nog baanzekerheid als belangrijkste reden voor een vaste baan. Volgens Martijn Brand, algemeen directeur ADP Nederland, is dit te verklaren: “Ouders met jongere kinderen hebben vaak het gevoel dat ze zich de inkomensonzekerheid van een bestaan als zelfstandige niet kunnen permitteren. Er zijn meer mensen in het gezin afhankelijk van hun inkomen. Zij kiezen daarom vaker voor de baanzekerheid van het werken in loondienst.”

Daarnaast geven werknemers aan dat ze sinds de coronacrisis nieuwe voordelen hebben ontdekt van werken in loondienst. Bijna een kwart (23%) noemt dit de reden om in loondienst te (blijven) werken. Brand: ‘’Werken als zzp’er is lang geliefd geweest vanwege de flexibiliteit. Maar sinds de coronacrisis werken ook veel werknemers in loondienst meer flexibel. De verwachting is dat we na de pandemie hybride blijven werken en niet meer fulltime op kantoor zullen zijn. Er is dus meer speelruimte voor werknemers om hun werkdagen en uren wat vrijer in te richten om bijvoorbeeld voor hun kinderen te kunnen zorgen of even een uur te sporten en ’s avonds nog wat te werken. Ook vinden veel werknemers het prettig om gedeeltelijk thuis te werken doordat ze bijvoorbeeld geen lange reistijd hebben. Deze flexibiliteit bestond voor veel werknemers in mindere mate voor de coronacrisis.”

Interesse in zelfstandig bestaan in Nederland lager dan elders
Ondanks dat de voorkeur voor werken in loondienst flink steeg, is er opvallend genoeg ook een stijging van interesse in een toekomstig bestaan als zzp’er te constateren. Vierentwintig procent van de werknemers wereldwijd geeft aan sinds het begin van de crisis veel meer interesse in deze vorm te hebben gekregen, nog eens 31% geeft aan hier enigszins meer interesse in te hebben. In Nederland is deze interesse fors minder en heeft maar 8% veel meer interesse in zelfstandig werk, 17% heeft dit enigszins meer.

Brand: “Veel zzp’ers hebben het moeilijk door de coronacrisis. Organisaties schrapten vaak snel de flexibele schil rond hun organisatie om kosten te besparen. Dat was voor veel zelfstandigen natuurlijk een forse tegenslag. Tegelijkertijd is het voor jongeren nu wellicht een minder aantrekkelijk perspectief om als zzp’er te starten nu ze gezien hebben wat een grote crisis als een pandemie doet met dit soort werk. Aan de andere kant blijft de interesse natuurlijk wel bestaan en is een kwart van de Nederlandse werknemers sinds de coronacrisis zelfs in meer of mindere mate geïnteresseerd om ooit als zzp’er aan de slag te gaan. Opvallend is wel het grote verschil hierin met het buitenland.”

Over ADP 

Krachtige technologie met een menselijke kant. Ongeacht grootte of branche vertrouwen bedrijven over de hele wereld op ADP’s cloud software en expertise om het potentieel van hun mensen te benutten. HR. Talent. Excasso. Payroll. Compliance. Samen halen we het beste uit uw menselijk kapitaal. Voor meer informatie, ga naar nl.adp.com.  

ADP, het ADP-logo en Always Designing for People zijn geregistreerde handelsmerken van ADP, Inc. Alle overige handels- en servicemerken zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaren. © 2021 ADP, Inc 

Noot voor de redactie

Voor meer informatie:

Senior consultant
Frans Colthoff
Tel: 06 30 85 13 60
E-mail: frans.colthoff@sterkwerk.nl