Jongeren zien op tegen fulltime terugkeer naar kantoor

21 september, 2022

  • Veel jongeren zullen nieuw werk zoeken als hen verplicht wordt fulltime terug te komen naar kantoor
  • Werknemers willen afwisseling en flexibiliteit in waar ze werken

Capelle a/d IJssel, 21 september 2022 – Jongere werknemers bieden meer weerstand dan hun oudere collega’s als het gaat om een fulltime terugkeer naar kantoor. Wereldwijd geeft zeven op de tien van de jongere werknemers (18-34 jaar oud) aan dat zij ander werk gaan zoeken als hun werkgever het verplicht stelt om fulltime terug te keren naar kantoor. Dit terwijl werkgevers hun werknemers juist motiveren om meer naar kantoor te komen. Ook oudere werknemers zijn niet gediend van een verplichting om voltijds op kantoor te werken.

Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2022:a global workforce view, uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP. Voor het onderzoek zijn 32.924 werknemers uit zeventien landen, waaronder Nederland, bevraagd over actuele thema’s die spelen op de werkvloer. Daarbij is ook gekeken naar hoe werknemers en werkgevers kijken naar de huidige wereld na corona en hoe zij denken over de toekomst.

Nederlandse werknemers niet gediend van een verplichting

In Nederland geeft ruim 61% van de werknemers aan op zoek te gaan naar ander werk, als de werkgever hen verplicht om fulltime terug te komen naar kantoor. De groep die volgens het onderzoek het minst graag fulltime naar kantoor wil, zijn de werknemers tussen de 25 en 34 jaar oud. Ruim 65% geeft aan dat zij op zoek zullen gaan naar nieuw werk als de werkgever dit verplicht stelt. In Nederland is er wat minder weerstand bij de oudere werknemers (55+), hiervan zegt 52% dat zij niet fulltime terug willen.

Agnes Jongkind, Senior HR Directeur ADP Nederland: “Deze bevindingen zijn wat tegenstrijdig met de aanname dat jongeren haast wanhopig zijn om naar kantoor terug te keren om zowel sociale als carrièrebevorderende redenen. Ik zie in de praktijk dat het onder meerdere leeftijdsgroepen voorkomt dat niet iedereen weer fulltime op kantoor wil werken. Het hybride werken is inmiddels zo wijdverspreid onder mensen met een kantoorbaan, zowel jong als oud, dat het voor werkgevers niet zo eenvoudig is om iemand te verplichten om fulltime op kantoor te werken. Hoewel het wellicht volgens de regels kan, is het de vraag of je het als werkgever moet willen en iemand niet een bepaalde mate van flexibiliteit moet bieden waar duidelijk behoefte aan is.”

Jongeren zien op tegen fulltime terugkeer naar kantoor  

Salaris inleveren voor keuzevrijheid

Hoewel in Nederland een ruime meerderheid aangeeft niet fulltime terug te willen, willen ze hier niks voor inleveren. Slechts 27% van de Nederlanders is bereid salaris in te leveren om zelf de keuze te maken en te behouden als het gaat om de locatie waar zij werken. Dit kan zowel fulltime op kantoor, fulltime thuis, remote werken of deels thuis en deels op kantoor zijn. Bij de mensen die salaris zouden inleveren voor deze flexibiliteit, gaat dit om ongeveer 11% van hun salaris.

Volledig thuis en op kantoor allebei stressvol

De lockdown van de afgelopen twee jaar heeft er voor gezorgd dat mensen gesteld zijn op hun rust thuis. In het onderzoek wordt aangegeven dat er op kantoor veel stress ervaren wordt door vergaderingen op kantoor en een toename aan publieke interacties. Zowel volledig thuis werken als werken op kantoor zijn volgens de werknemers stressvol. Zij behouden liever de afwisseling van thuiswerken en op kantoor, om zo de stress te verminderen.

Jongkind deelt de zorgen van organisaties over een situatie waarin jongeren volledig thuiswerken en dus afwezig zijn op de fysieke werkvloer: “Hier maken managers zich erg zorgen over. Zij weten als geen ander dat het belangrijk is voor jongeren om collega’s en leidinggevenden in hun directe omgeving te hebben. Zodat ze kunnen leren van elkaar en de kennis en ervaring van collega's als voordeel kunnen gebruiken. Dit heeft ook als doel dat er een netwerk gecreëerd wordt waar zij de rest van hun professionele leven gebruik van kunnen maken. Het is daarom verstandig dat elke organisatie in zijn HR-beleid zorgvuldig de balans opzoekt tussen waar iemand wil, moet en kan werken enerzijds en daarnaast ook waar iemand zich prettig bij voelt.”

Over ADP

Krachtige technologie met een menselijke kant. Ongeacht grootte of branche vertrouwen bedrijven over de hele wereld op ADP’s cloud software en expertise om het potentieel van hun mensen te benutten. HR. Talent. Excasso. Payroll. Compliance. Samen halen we het beste uit uw menselijk kapitaal. Voor meer informatie, ga naar ADP.nl.

ADP, het ADP-logo en Always Designing for People zijn geregistreerde handelsmerken van ADP, Inc. Alle overige handels- en servicemerken zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaren. © 2021 ADP, Inc.

Voor meer informatie:

Sterk Werk Communicatie

Jos van der Pluijm

Tel: 06 59 84 00 24

E-mail: jos.van.der.pluijm@sterkwerk.nl