Werknemers bereid tot compromissen in ruil voor flexibele werkweek

21 september, 2022

  • Nederlandse werknemers niet onwelwillend tegenover (29%) loonsverlaging in ruil voor gegarandeerde flexibiliteit
  • Bijna de helft (47%) ziet vierdaagse werkweek wel zitten in ruil voor flexibiliteit
  • Verplichte fulltime terugkeer naar kantoor zou voor 37% Nederlandse werknemers reden zijn andere baan te zoeken

Capelle a/d IJssel, 21 september 2022 – Werknemers hechten een steeds sterker belang aan een flexibele werkweek. Zowel wereldwijd als in Nederland is de vraag naar meer flexibiliteit qua werktijden en qua locatie waar gewerkt wordt sterk. De bereidheid om (iets) van het salaris in te leveren of minder uren te werken om deze flexibiliteit te garanderen, is bij een aanzienlijk deel van werkend Nederland aanwezig.

Dat blijkt uit het onderzoek People at Work 2022: a global workforce view , uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP. Voor het onderzoek zijn 32.924 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, bevraagd over actuele thema's die spelen op de werkvloer. Daarbij is ook gekeken naar hoe werknemers en werkgevers kijken naar de huidige wereld na corona en hoe zij denken over de toekomst.

Werk-privébalans blijft ook na pandemie centraal staan

De drang naar meer flexibiliteit past bij de aandacht voor een betere werk-privébalans van de laatste jaren. Tijdens de coronacrisis was het managen van deze balans een van de grootste uitdagingen voor medewerkers. Nu de pandemie voorbij lijkt, blijft de aandacht voor een gezonde balans tussen werk en privé bestaan. Zo is volgens het onderzoek één op de drie (33%) Nederlandse respondenten bereid om loon in te leveren als daardoor hun werk-privébalans blijft zoals zij dat graag willen. Wereldwijd is zelfs gemiddeld 54% hiertoe bereid. Flexibiliteit, zowel qua momenten waarop gewerkt wordt als de locatie (op kantoor, thuis), draagt bij aan een betere balans. Bijna één op de drie (29%) Nederlandse werknemers is bereid tot een loonsverlaging als zij deze gegarandeerde flexibiliteit van hun werkgever krijgen. Deze bereidheid is internationaal al groter: 51% van de respondenten wil best een lager salaris in ruil voor een flexibele werkweek. Ook een vierdaagse werkweek, met behoud van hetzelfde aantal uren, behoort tot de mogelijkheden voor Nederlandse werknemers. Zo vindt 47% dit een optie als dat zou betekenen dat hun werkweek hierdoor flexibeler wordt.

Minder loon in ruil voor meer flexibiliteit is volgens Agnes Jongkind, Senior HR-directeur bij ADP Nederland, in ons land nog geen actueel thema in het gesprek tussen werkgevers en medewerkers: “De vraag naar meer flexibiliteit is ook in Nederland zeker aanwezig en de bereidheid tot offers hiervoor blijkt ook uit het onderzoek. Ik zie in de praktijk echter dat werkgevers veelal meedenken met hun werknemers en dat gedeeltelijk thuiswerken en ook het maken van uren buiten de traditionele kantoortijden steeds meer geaccepteerd worden. Dat wil echter niet zeggen dat er een ‘deal’ gemaakt wordt waarbij medewerkers in ruil voor meer flexibiliteit akkoord gaan met een loonsverlaging.”

Flexibiliteit is en blijft een belangrijk onderdeel van werk

Meer flexibiliteit kan helpen om de mentale gezondheid van werknemers te bevorderen. Als antwoord op de vraag wat voor hun stress op het werk veroorzaakt, geeft 22% van de Nederlandse respondenten aan dat dit de lengte van een werkdag is. Tien procent ervaart stress door het reizen naar kantoor. Gevraagd naar wat voor hen belangrijk is in het werk, antwoordt 33% dat dit flexibele werkuren zijn. Daarmee is flexibiliteit voor Nederlandse werknemers na salaris (68%), plezier in het werk (59%) en baanzekerheid (48%) het meest genoemde antwoord.

Dat flexibiliteit ook echt een thema is wat niet weggaat, blijkt wel uit het feit dat 37% van de Nederlandse werknemers aangeeft een andere baan te zullen zoeken als hun werkgever eist dat zij weer fulltime op kantoor moeten werken. Bij 9% hiervan is dit ook daadwerkelijk al gebeurd, waardoor zij naar een nieuwe baan zoeken.

Wereldwijd zijn werknemers nog krachtiger in hun verzet tegen een verplichte fulltime terugkeer naar kantoor. Meer dan de helft (51%) geeft aan dat zij op zoek gaan naar een andere baan als dit inderdaad verplicht zou worden door hun werkgever. Jongkind: “Het verschil met de rest van de wereld zou kunnen komen doordat Nederland al een flex-land bij uitstek is en flexibiliteit meer dan in andere landen al gebruikelijk is. Desalniettemin blijkt wel dat Nederlanders waarde hechten aan hun flexibele werkweek. Ik denk dan ook niet dat een verplichte fulltime terugkeer naar kantoor iets is waar organisaties hun mensen blij mee maken. Een stukje flexibiliteit zal denk ik een vast onderdeel worden van het pakket aan secundaire voorwaarden waarmee organisaties talent kunnen aantrekken en behouden.”

Over ADP

Krachtige technologie met een menselijke kant. Ongeacht grootte of branche vertrouwen bedrijven over de hele wereld op ADP’s cloud software en expertise om het potentieel van hun mensen te benutten. HR. Talent. Excasso. Payroll. Compliance. Samen halen we het beste uit uw menselijk kapitaal. Voor meer informatie, ga naar ADP.nl.

ADP, het ADP-logo en Always Designing for People zijn geregistreerde handelsmerken van ADP, Inc. Alle overige handels- en servicemerken zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaren. © 2021 ADP, Inc.

Voor meer informatie:

Sterk Werk Communicatie

Jos van der Pluijm

Tel: 06 59 84 00 24

E-mail: jos.van.der.pluijm@sterkwerk.nl